Кренули смо да бисмо, пре свега, учили.

Али и да бисмо стварали пријатељства, успомене, упознали друге културе и постали богатији за нова искуства.

04.06.2023. Узбуђени, радознали, нестрпљиви. Пакујемо се и са осмехом крећемо у #erasmusplus авантуру. Овим путовањем пишемо нову историју Школе: план је да пројекти мобилности и укључивање у међународне пројекте постану свакодневна пракса.

Након осам сати путовања нема умора, највише је питања на која чекамо одговор. Смештени смо у дому ученика: одмах упоређујемо услове у којима раде и уче. План за остатак дана је једноставан - домска правила постоје и овде, смештамо се, вечера и кратка шетња до језера. Умор ипак не дозвољава да се претерано разматра да ли ће или неће бити онако како смо маштали.


05.06.2023. Уводна радионица, шта очекујемо и шта се од нас очекује. Идентификовали смо највеће страхове: да ли довољно добро познајемо енглески језик да бисмо неометано комуницирали и да ли ћемо успети да испоштујемо сва правила?


Језик се кроз комуникацију најбоље учи, важно је комуницирати, и сасвим сигурно ћемо побољшати знање и вештине. Најхрабрији ученици преводе, наставница помаже, сви се разумемо.


Обишли смо школу Kisalföldi ASzC Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, која је наш домаћин. У много чему је слична нашој: пољопривредна школа са домом ученика, уз коју је и школска економија. Размењујемо осмехе и поздраве са ученицима, гласно упоређујући све: од дворишта, преко учионица и опреме, до тога да сваком запосленом овде налазимо колегу који има исте обавезе у нашој школи. Ручак у школској кухињи дели нас у два табора: оне којима се све допада и оне који већ брину шта ће јести наредних дана.

 

Још увек збуњени, крећемо у обилазак града Székesfehérvár
.

Ко може правилно да изговори име града, ко може то да понови више пута? Смејемо се, сазнајемо да у граду постоји српска заједница и Српска православна црква Св. Јована Крститеља и то нам је прва дестинација. Обилазимо град у коме су крунисани сви мађарски краљеви - ако желиш да постанеш краљ Мађарске, мораш бити крунисан у белом Székesfehérváru! Путујемо локалним превозом, покушавамо да упамтимо најважније речи мађарског језика - како да поздравимо, како да се захвалимо. Вече завршавамо у ресторану у коме нас сви поздрављају на српском, уз одличну храну. Све изгледа далеко боље него јутрос.

06.06.2023. Поделили смо се у две групе, и све активности су планиране тако да се у току боравка ротирамо и упознамо са истоветним садржајима. На школској економији учимо о органском повртарству и одговорном понашању у току производње. У пластеницима нема употребе пестицида и све коровске биљке се механички уклањају, а исто тако се и штите од штеточина и болести. Њихови наставници нас обилазе, задовољни квалитетом задатка који смо одрадили. Друга група је на фарми која, потпуно органски, производи воћне сокове за тржиште. Пермакултура, као начин живота којим се позитивно доприноси животној средини у потпуности је прихваћена на Valaha фарми.

Умор нас је потпуно савладао, киша није пријатељски расположена, успели смо да упознамо ближе окружење и то је довољно за данас. Задовољно откривамо да данас више нас слободно користи енглески језик :)

07.06.2023.  Група која је данас на школској фарми упознаје се са сточарском производњом. Узгајају аутохтону врсту oваца Magyar racka juh, необичног изгледа. Због присуства афлатоксина (све животиње на фарми се размножавају искључиво парењем) суочени су са проблемима гравидитета и траже решење за насталу ситуацију. На Erika фарми узгајају воће које заливају искључиво кишницом и пречишћеним отпадним водама, не користећи никакве хемијске препарате, а род прерађују у воћне сирупе.

Упркос упорној  киши успели смо у намери да  обиђемо и парк природе Pákozdi Pagony  који је сјајан пример како се, уз мало труда, може направити и туристичка атракција и едукативни центар за све узрасте.


Покушавамо да откријемо име и упамтимо правила игре у којој смо победили домаћине, и док они који су најуморнији одустају од шетње до језера, сви закључујемо да је данас био баш, баш испуњен дан.

08.06.2023. Данас учимо другачије: уз  Пољопривредни институт у граду Martonvásár, у самом парку Brunswick  дворца, налази се и интерактивни научни центар Аgroverzum. Простор је тематски подељен и бави се најважнијим питањима данашњице: потребама за храном; могућностима одрживе производње; болестима и штеточинама које су опасност по биљке, животиње и људе и прихватљивим начинима заштите.

У самом дворцу је данас музеј, посвећен Бетовену, који је управо ту био заљубљен и створио једну од својих најпопуларнијих  композиција: За Елизу. Бетовенов меморијални музеј пружио нам је, кроз интерактивну изложбу, могућност да се вратимо вековима уназад.

И, као да све то није било довољно, посетили смо малу породичну фарму Diotiget, на којој смо добили прилику (и искористили је) да прођемо мини школу јахања.

A након малог истраживања открили смо да смо јуче учествовали у народној мађарској игри која се зове Meta

09.06.2023. У посети млечној фарми  Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. на којој се, уз велику пажњу и бригу о добробити животиња, узгаја око 1100 грла (око 700 су млечне краве).  Занимљиво је да се улаже труд у циљу рађања женских телади, како би се фонд животиња обнављао и проширивао, што је нова технологија названа sexted semen.  Све животиње се електронски прате, и у сваком тренутку су познати здравствени статус и млечни принос јединки, као и њихове потребе за храном и сваком врстом заштите. Друга група ученика бавила се методама органске производње поврћа.

Урадили смо вредновање досадашњих активности, сумирали рад и научено и анализирали план за следећу недељу.

У наставку дана смо, ојачани вршњацима који су нам домаћини, у котлићу скували одличан мађарски гулаш (све уз српску музику). Сви насмејани, нема језичких препрека :)

10.06.2023. Диван дан за упознавање Будимпеште! Кренули смо обиласком Будимског дворца,  па до Пеште прошетали Маргаретиним мостом; посетили Базилику Св. Стефана (највећа у Европи); зграду мађарског Парламента, Трг хероја и нашу Амбасаду и шетњу завршили излетом у Градском парку , у коме су Кућа мађарске музике и Етнографски музеј. Занимљиво је и да смо обишли (и користили) и Линију 1 метроа у Будимпешти, који је први електрифицирани метро у свету.

Научили смо данас пуно о мађарској историји и култури а  дан је био превише кратак за све што смо желели да видимо.

11.06.2023. Недеља је дан за одмор, али смо искористили  свој боравак у популарном летовалишту Мађара, малом насељу Velence. Без обавеза, са намером да уживамо, дан смо провели на плажи Velencei-tó  језера. Ово је треће по величини, природно, језеро Мађарске и једно је од најтоплијих у Европи. Језеро је резерват природе и станиште бројних птица.

12.06.2023. Данас је и друга група посетила Valaha Tanya воћарску фарму. Власник је председник асоцијације мађарских пољопривредника који у својој производњи примењују принципе пермакултуре. На фарми се узгаја 100 до 160 различитих врста воћа, посађених тако да се спречи ширење штеточина (помешане су врсте и сорте). Коровске биљке се уклањају механички и у производњи се не примењују пестициди ни хербициди. Зарада се остварује од производње и продаје воћних сирупа, џемова и пекмеза који су у потпуности органски. Прва група се, на школском газдинству, упознала са органском производњом лука, пасуља и грашка.

А онда користимо сунчано време: опет на језеро :)

13.06.2023. Поново у Ерикином воћњаку,  учимо о пермакултури.  Овде се баве воћарством, али су (да би се спречиле заразе и обезбедио адекватан састав тла) и повртарске културе посејане, рекло  би се насумице. Али, свака биљка има своје место, улогу и значај, ништа се хемијски не третира, а заливање се обавља кишницом и филтрираном отпадном водом (4 нивоа филтрирања).

Јуначки смо кренули у пешачки поход и стигли на  Bence-hegyi kilátó, 20m висок видиковац који, са надморске висине од 210m, даје изузетан поглед на читаво језеро и околину. Да бисмо илустровали свој успех, наглашавамо да је надморска висина са које смо кренули само 1,6m.

14.06.2023. Данас смо вирнули у будућност пољопривреде. Посетили смо фарму Gábor-Major, на којој се баве узгојем товних говеда, али и применом науке у сврху успешније производње.

У процесу селекције и одабира грла за даље размножавање, на фарми се примењује генетски инжењеринг. Након вантелесне оплодње, при чему се генетски материјал узима од различитих врста (укрштају се Шароле и Белгијска плава), оплођена јајна ћелија се враћа у материцу Холштајн врсте (јер су јако добре мајке и имају довољно млека да одгаје потомке). На овај начин се стварају укрштена грла, која дају већи принос меса.

Због климатских промена, тренутно се на овој фарми ради на укрштању Блонд Аквитен са различитим афричким врстама крава, како би се узгојила врста која ће бити отпорна на високе температуре.

Како је за фарму неопходна и производња квалитетне исхране а обрађују 700 хектара земље, да би повећали принос и производњу учинили ефикаснијом, на овој фарми раде и испитивања употребе дронова у процесу заштите биљака од болести и штеточина. Примена ИКТ технологија (прецизна пољопривреда) одавно је у употреби. Сви трактори и машине су опремљене GPS (Global Positioning System) и свака биљка, у зависности од потреба које се процењују у реалном времену, добија потребну негу.

15.06.2023. Помагали смо на два мала, породична газдинства, на којима се баве органском производњом поврћа (доминантно шпаргле) и воћа (које перађују у сок и продају). Без употребе пестицида, са пуно ентузијазма и љубави.

У наставку смо обишли Sóstó Vadvédelmi Központ, у оквиру ког је и врхунски опремљена болница за дивље и угрожене врсте птица, сисара и рептила. Све је део ширег пројекта,  Sóstó-Homokbánya резервата природе у коме се организују едукативни програми, пешачке туре или излети у великом парковском комплексу.

16.06.2023. И данас смо мало радили, а онда и вредновали претходне дане, пројекат и себе. Потрошили смо задњу форинту, избројали 62 степеника до собе, спаковали кофере и одмарамо пред повратак.

Много смо научили (проверили смо!), али смо се и дружили, упознали боље и друге и себе, осетили шта је исто а шта другачије у суседној земљи која је чланица Европске уније. Док чекамо Europass сертификате, са осмехом, у мисли пакујемо и дивне успомене.

Захваљујемо се #FondacijaTempus и #ErasmusPlus  који су нас подржали, и без којих ова дивна авантура не би била могућа.


Учесници мобилности: Рада, Мира, Анђела, Исидора, Иван, Лара, Стефан, Милица, Неда, Невена М, Николина, Невена К , Тамара, Милош и Никола 
***
Наставнице у пратњи: Весна П. и Весна В.
***
Партнери на пројекту:  Artemisz Vocational Training Support Association